Köttgryta med potatis

Idag har jag lagat något nytt som faktiskt var jättegott! Mattias placerade den i facket för favoriträtter så det var ju roligt, och jag tog mer två gånger, höhö. Allt som allt tog det nästan en timme men det var det absolut värt! Nyttigt och gott! och så blev det flera matlådor :) 

Ingredienser:
125 g Champinjoner (helst färska)
600 g Grytbitar av nötkött
1 burk krossade tomater
250 g Morötter
1kg Potatis 
125g Steklök
1 tärning Köttbuljong
2 msk Smör
2 msk Tomatpuré (ketchup går också bra men då får man ta lite mer)
2 msk Vetemjöl
Salt
Vitpeppar
Svartpeppar
Rosmarin
Grillkrydda
Persilja

Så här gör man:
1. Förbered ca 900 g potatis. Tips!: Skala med potatisskalare (blir bäst med färdigskalad potatis till matlådor sen) och dela potatisen i fjärdedelar/halvor så kokar dom mycket snabbare. Vänta med att koka potatisen tills köttgrytan ska sjudas.

2. Skala och skiva 250 g morötter. Dela champinjonerna i fjärdedelar/halvor. Skala 125 g steklök.

3. Hetta upp 2msk smör i en stekgryta. Bregott funkar likabra som smör. Bryn 600 gram grytbitar, lite i taget. Krydda med 1 tsk salt. ½ tsk rosmarin, 2 kryddmått svartpeppar, lite grillkrydda och vitpeppar.

4. När köttet är brynt, pudra över 1 msk vetemjöl. Tillsätt en burk krossade tomater, 2 msk tomatpuré, 1 tärning köttbuljong och 5 dl vatten. Låt grytan koka upp och sänk sedan värmen. Om grytan är för rinnig, pudra på ytterligare en msk vetemjöl.

5. Tillsätt morötter, svamp och lök och låt grytan sjuda under lock i ca 30 minuter. Smaka av grytan under tiden och krydda på mer av de kryddor du gillar mest om det behövs. Lättaste sättet att göra god mat är att smaka av ofta och krydda på mer allt eftersom :) 

6. Koka potatis under lock medan grytan sjuder. Tips!: Koka upp vattnet i vattenkokare så går det mycket fortare. Använd potatissticka för att kolla när potatisen är klar.

7. Sätt lite persilja på toppen av grytan så ser den ännu godare ut!

Färdigt att serveras!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0